lördag 3 januari 2009

Lite blått


Tusen tack för alla hälsningar! Det känns så skönt med nytt år, blanka sidor. Förra året var en bergochdalbana i husletandet och innan vi äntligen kunde flytta in! Men nu bor vi här och jag ser verkligen framemot årstiderna och speciellt april då vi hoppas få en bebis!

Julen är utkastad och ja vårkänslorna börjar smyga sig på. Jag längtar efter lite fräscht ljusblått! I köket får det bli några kökshanddukar och kuddfodral, det räcker faktiskt för min del!

Provade att baka ett bröd efter recept i ett gammalt nummer av Lantliv, det blev lyckat, så därför bjuder jag er här på receptet!

Kram M


Långjäst bondbröd

2 bröd

5 g jäst (obs endast 5!)
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 msk honung
1 msk salt
12-13 dl siktat dinkelmjöl

1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa under duk på en dragfri plats under hela natten eller dagen.

3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i två delar och forma till runda bröd.

4. Lägg över bröden på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i cirka 30 minuter under duk.

5. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda i cirka 15 minuter.

6. Stäng av ugnsvärmen och låt bröden stå kvar i ytterligare cirka 15 minuter. Knacka på bröden för att kontrollera att de är färdiggräddade, de ska låta ihåligt.

26 kommentarer:

  1. Hej! Jag undrar var du hittat de fina lamporna som du har över sängen? Otroligt söta! Tycker det är svårt att hitta fin belysning just till sovrummet så om du har tid att svara så skulle jag bli jätte glad men om du inte hinner så förstår jag:) God fortsättning på det nya året! Kram Josefin

    SvaraRadera
  2. jag längtar oxå efter våren nu! granen står kvar med ett ton barr under, ska snart ta tag i den..snart! kram på dig!

    SvaraRadera
  3. Det både ser och låter ju jättegott, brödet:)
    Och det är så snyggt med ljusblått:)
    God fortsättning.
    kram Lallis

    SvaraRadera
  4. Ser mycket gott ut! Ska definitivt provbakas inom kort..Vad roligt med en bebis..
    KraM M

    SvaraRadera
  5. Vi ska städa ut julen imorgon när orken kommer tillbaka (hoppas jag), är riktigt less på julgrejer nu. Brödet ser ju jättegott ut men jag undrar, ska det vara 5g jäst eller ska det vara 50g??? Kramen, Maria

    SvaraRadera
  6. Mylovely, lamporna köpte jag i våras hos Elsas Hem, men de är tyvärr slut där :( Kanske kan någon butik ta hem dem åt dig från House Doctor?

    Bokmalen, japp det ska vara 5 g jäst!

    Kram M

    SvaraRadera
  7. Håller själv på och bakar nu, men det här brödet lät enkelt och gott. Får ta och spara receptet och prova senare.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  8. Vilka fina bilder på blå detaljer! Brödet ser mumsigt ut..
    Så skoj med en bebis på väg!
    Kram /Anna

    SvaraRadera
  9. Härligt fräscht med ljusblått! Helt i min smak!
    Det där brödet är jag lite sugen på, ska ta o göra det en dag!

    Är precis där ni var i fjol, har i o för sig ett hus, men letar efter något större på landet.

    Lycka till med bebisen!

    KRam Anna

    SvaraRadera
  10. Lantliv har så många goda recept, blir alltid hungrig när man läser den tidningen. Hoppas det smakade :)
    Kram Åsa

    SvaraRadera
  11. Mmmm, kände riktigt doften av nybakat bröd genom dataskärmen...
    Måste prova receptet framöver.
    Jag gillar också ljusblått, mitt kök och min hall går i vitt, ljusblått och grått.
    Ha det gott!
    Kram
    Helen

    SvaraRadera
  12. Enkla vackra bilder du bjuder på.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  13. Låter riktigt härligt!! Att veta här ska vi bo och dessutom vänta något så spännande i april!
    Tur att du skrev ett förtydligande om 5g jäst för det hade jag tagit som om tryckfelsnisse hade varit framme annars. Ska testa att baka detta i morgon. Jättefina bilder! Ja man är sugen på lite vårfärger nu...

    SvaraRadera
  14. Å va härligt att ha kastat ut julen, jag har börjat så smått idag, ta resten i morgon! Brödet såf väldans smaskigt ut!
    Kram Nettan

    SvaraRadera
  15. Tack fär receptet måste jag prova. Vackert med blått mot det vita.

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  16. Åh, vad gott det ser ut! Måste jag prova vid tillfälle! Det var fruktansvärt längesen jag bakade bröd....

    Grattis! till bebis!
    Skaffade oxå en babycountdown.. :0)
    Kunde inte låta bli, den var ju så söööt!!
    Kram Mia

    SvaraRadera
  17. Ljusblått är alltid fräscht och snyggt och ngt man kan längta efter så här efter jul... ni har det verkligen fint i ert nya hus. God fortsättning på nya året! Mari.

    SvaraRadera
  18. Mycket fina bilder både i detta och i ditt förra inlägg. Vitt och blått ger ju en sån sval och fräsch känsla:)
    // Daggdroppe

    SvaraRadera
  19. Brödet ser gott ut!
    Jag undrar var du hittat brödgallret??

    SvaraRadera
  20. Hej M

    Vad fint ni har det i ert nya hus!
    Och en till bebis på väg! Grattis!

    Ha de gott/Helena

    SvaraRadera
  21. Hej igen

    Skulle försöka maila dig men det gick inte.

    Vill du höra av dig till mig. helenaskarp@hotmail.com

    /Helena

    SvaraRadera
  22. Härligt, ser så våraktigt ut! EN liten fråga, hur har ni fäst dörren i sängen????

    SvaraRadera
  23. HEj!!
    Snubblade in här då jag letade shoppar som säljer fuskfårskinn.
    Såg att du klätt om dina köksstolar och funderar på vart du hittat tyget?
    Försöker hitta men förgäves..

    Ha en fin kväl

    SvaraRadera
  24. Vad gott brödet ser ut, det måste jag ta och baka någon dag också! Synd att ledigheten tar slut imorgon, skulle mycket hellre vara ledig lite till och göra roliga saker som att baka gott bröd! ;)

    SvaraRadera