tisdag 8 september 2009

Äppel päppel



Äpplen från egen trädgård är verkligen en fröjd! Man har alltid nära till en smaskig äppelkaka elller varför inte prova på att göra lite äppelmos? Jag hittade så fina etiketter här, som man kan tillverka själv och skriva ut!

Om ni har ett bra recept på äppelkaka eller paj så får ni gärna dela med er! Tänkte baka en på eftermiddagen när jag hämtat sonen på dagis, det är ett bra tidsfördriv tycker vi. Jag får väääldigt mycket hjälp :)

Jag förvarar de flesta skafferivaror i fina burkar, i den i zink har jag vetemjöl och glasburken är fylld med socker. Den fina skålen finner ni hos Julias vita drömmar och kökshandduken hos Ellis Corner - I love nätshopping!

Kram M

24 kommentarer:

  1. Visst är det underbart gott med alla goda pajer med äpplen man kan göra nu. Jag ääälksar äpplen i alla formar.

    kramar @nette

    SvaraRadera
  2. Något som jag tycker är väldigt gott är att göra det väldigt enkelt för sig. Detta genom att skiva äpplen i en sockerkaksform och strö över socker och kanel för att sedan göra en helt vanlig sockerkakssmet och ha över. Enkelt och lite roligare än vanlig sockerkaka.. Gott som en kaka till kaffet eller varför inte äta den varm med lite vaniljsås till..:)

    SvaraRadera
  3. Åh, jag har receptet på den godaste - och enklaste! - pajen. Går att variera till oändlighet, men nu har du äpplen så då kör vi på det!

    Börja med att kärna ur och skiva ner äpplena i mindre bitar, skala dem först såklart. Tror inte att äpplen vätskar sig så som bär men om de känns saftiga kan du vända dem i lite potatismjöl. Lägg sedan äpplena i botten på en ugnsfast form, du behöver inte smörja den eller något sådant. Formens storlek är "standard" 15-18 cm i diameter kanske?!

    Blanda sedan 2,5 dl vetemjöl med 2,5 dl socker, 1 tsk bakpulver och en nypa salt. Smält 100 g margarin, vispa samtidigt upp 1 ägg (bara så att det blandas). Rör ner margarinet och ägget i de torra ingredienserna. Viktigt är att margarinet fortfarande är varmt för nu ska hela smeten blandas ihop. Klicka sedan på äpplena i mindre klickar som du sedan brer ut till ett helt täcke. In i ugnen på 180 grader i ca 20 min, fast när ytan är guldig är den klar. Lätt som en plätt och degen blir nästan lite knäckig, rinner ner bland äpplena - ljuvligt! Vill man ha det extra gottigt gör man dubbel sats av smeten :)

    Servera med vaniljsås som du vänder i en klick vispad grädde i. Smarrigt som tusan!!!

    SvaraRadera
  4. Ja, visst är det GOTT med äppelpaj!
    Ljummen äppelpaj med vaniljglass!
    Åhh..... Det finns nog inget godare!
    Våra få äpplen är inte riktigt mogna än... LÄNGTAR!
    Ha det så bra! /Sari

    SvaraRadera
  5. Att baka med äpplen är fantasktiskt gott och jag delar gärna med mig av mitt favorit recept på gammeldags äppelkaka...........

    Ingredienser

    Smeten:
    3 3 st ekologiska ägg
    2.5 2.5 dl strösocker
    1 1 tsk vaniljsocker
    50 50 g smör
    1 1 dl mjölk
    3.5 3.5 dl vetemjöl
    2 2 tsk bakpulver
    1 1 nypa salt
    100 100 g mandelmassa
    Fyllning:
    2 2 st stora äpplen
    2 2 msk smör
    2 2 msk strösocker
    2 2 tsk malen kanel


    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

    3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

    5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.

    6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.

    7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.

    8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

    9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.


    Oj detta vart ett väldans långt inlägg med hoppas det smakar.
    ha det bra och må så gott
    kramar från erica

    SvaraRadera
  6. Tack snälla för tipset om etiketterna.Jag har kokat både äppelmos och lingonsylt.Med en snart 1 årig son,tog jag mig inte tid till att skriva ettiketter,,var bara glad över att få sylten kokad.Men nu ska det bli etiketter på alla mina burkar.

    Karin

    SvaraRadera
  7. såg att det blev fel skrivet i receptet att alla ingredienser blev det "dubbla" ex 3 3 ägg ska ju vara 3st ägg ;) så du inte funderar om du ska baka till ett helt hockey lag fniss....lycka till

    SvaraRadera
  8. Hej M!
    Håller själv på och försöker använda upp alla äpplen :)
    Jag provade göra Leilas äppelmuffins... supergoda!
    Nu tänkte jag använda det receptet, och göra i pajformar istället... och stoppa in i frysen ;)
    Receptet har du här: http://recept.nu/1.122046/leila_lindholm/efterratter_godis/mjol/appel_och_kanelmuffins_med_crumble

    Ha d gott!
    Kram Hanna

    SvaraRadera
  9. Hejsan!
    Javisst är det härligt med egna äpplen!:)
    Min favorit är äppeltantens paj från Leilas a piece of cake. Såå god!:)

    SvaraRadera
  10. Åh vad härligt med egna äpplen!
    Ha en fin dag!
    Kramis/LenaS

    SvaraRadera
  11. Jag hittade ett recept på knäckig äpplekaka här:

    http://bakmammorna.blogspot.com/2009/05/knackig-applekaka.html

    jag har den i ugnen just nu... får se hur resultatet blir. Men gott låter de.

    Kram

    SvaraRadera
  12. Så mysigt med egenodlat och så gott det blir när man får äta och mumsa på sitt eget! Jättefina bilder! Har bara en frågan hur du kan få dem bredvid varandra så min lägger sig alltid bara neranför varandra.

    SvaraRadera
  13. Hej!!

    Ja, visst är det den biten som är den absolut bästa..när man ser ens underbara unge för första gången. Resten kan jag nästan skippa jag med...illamående och foglossning är verkligen pest!

    Håller er uppdaterade!

    kram e

    PS. såå fint i bloggen!

    SvaraRadera
  14. Hej där! Du måste prova receptet jag har på min sida. Det är så enkelt och gott. Antar att du får massor med svar så du får svårt att välja! Ska själv titta runt för att kanske hitta en ny att prova.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  15. Ha ha :)

    2 själar - 1 tanke, blev det visst för oss i går!

    Underbara bilder!

    Kram Jes ♥

    SvaraRadera
  16. Hej! Vad härligt det ser ut, inspirerande och smaskigt. Det är så fint att förvara i olika burkar.

    Ha en fortsatt fin förmiddag!

    SvaraRadera
  17. Vilka härliga bilder! Bra tips på fina etíketter, de ska jag också använda mig av. I boken Piece of cake finns flera bra recept på diverse äppelbakverk och ett annat bra är knäckig rabarberpaj där du enkelt kan byta ut rabarbern mot syrliga äpplen. Länk till den hitttar du här: http://www.tasteline.com/recept/Knackig_rabarberpaj_2 Supergott!

    SvaraRadera
  18. Vilken lycka att kunna gå ut i trädgården och plocka direkt från trädet och göra en äppelpaj, sånt saknar jag...men bara det, fniss

    Ha en fin helg
    Kram Gunilla i Singapore

    SvaraRadera
  19. Jag blir imponerad av ditt fotograferande. Vårat äppelträd fick inga äpplen i år. Jag har ett bra recept men jag kommer inte ihåg det ska ringa till en arbetskamrat och kolla.
    Kramar sara

    SvaraRadera
  20. Läckra äppelpäppelbilder och dina lurviga hjärtegryn är bedårande!! Mari.

    SvaraRadera
  21. Pst, NY adress till mej!!! Mari.

    SvaraRadera
  22. Tack för tipset om etiketterna ! Jag har använt äpplen till mos, pajer och kakor. Jättegott!

    SvaraRadera
  23. Visst e de härligt när det kommer från ens egen trädgård...=)))
    Finfina burkar...
    Ha en fin vecka...
    Kraamizar Git

    SvaraRadera
  24. Det är ju så mysigt med egna fruktträd och egentillverkad sylt, mos, saft etc. Du får en att vilja baka direkt. kram

    SvaraRadera